Zilnic ne lovim de fel și fel de cazuri, fel și fel de istorisiri de viață, fel și fel de nevoi, a unor oameni cu totul și cu totul speciali. În ultimul timp ne-am ocupat de un caz aparte. De câteva zile, Casa noastră are și UN bunic. Un bunic senin, blajin și cu intenții drăgăstose față de fetițele pe care le găzduim, față de tinerele din incinta case și față de bătrînica care i ține de urât.
Ce au nevoie copiii sunt acele lucruri esențiale pe care bunicii le oferă din belșug. Oferă dragoste necondiționată, bunătate, răbdare, umor, alinare, lecții despre viață.
Astăzi e despre povestea de viață a omului/tatălui și bunicului care ne înveselește casa. Vom reda povestea vieții lui, folosindu-ne de propria-i destăinuire:
Am 86 ani. Am muncit 38 ani. 19 ani am locuit la căminul de bătrâni. Am avut o viață tare grea... O istorie întreagă.
Am ieșit din cămin la îndemnul unui tânăr binevoitor care și-a dorit să mă îngrijească. A zis să stau la el Dacă nora și fiul nu mă vor. Am zis: bine, mă duc! I-am zis să facem actele, să fiu sigur că mă îngroapă el. A răspuns de mine 6 luni de zile, după care s-a întâmplat o mare tragedie. A decedat într-un accident de mașină.
După nenorocire, m am întors la băiatul meu, dar n a vrut să mă primească din cauza nurorii. Într-un final, a reușit să grăiască cu ea și m-a dus acasă. Ea fiind în Olanda, relația dintre mine și fiul meu a fost una bună. După venirea nurorii mele din Olanda. O săptămână a fost bine, după care a început scandalul.
Îmi spunea; să plec din propria casă. M-a luat la bătaie, dar feciorul meu nu a spus nimic. M-a strâns de grumaz. Asta o fo’ prea mult. M- a amenințat că mă omoară.
️Bunicu: Tu mi-ai dat viață ca să mă omori?
... m-a prins de grumaz. Mi-o băgat mâinile în gură. Toată gura mi-e sfărâmata. Mi-a sucit capul, picioarele, să mă omoare!
... m-a încuiat în baie. M-a scos în soare afară, deși nu am voie să stau în soare. Mi-a închis patul și-l ridica sus, așa ca la pușcărie. Îmi închidea patul, să mă silească să stau în picioare.
Nora: nu-ți dau de mâncare . ASTĂZI nu mănânci!
... feciorul nu zicea nimic.
Bunicu: măi băiete, așa faci tu cu mine? Asta ai învățat?
N- am mai rezistat! L-am rugat să mă ducă la urgență de unde m-a adus. Mi-a pus într-un sac hainele de înmormântare să mă ducă. Auzeam doar țipete din partea nurorii. Dacă nu plec mă omoară.
Dimineața de zori, fiul meu vine la mine...
Bunicu: fiule, te rog frumos să mă duci
Fiul: nu te pot duce, mai stai 2,3 ,zile.
... Ca să poată să-mi scoată pensia. Mi-a scos pensia pe luna asta.
Fiul: până deseară te duc.
Bunicu: te rog frumos! nu vreau să stau să mă omoare. Vreau să mor de moarte curată, nu să mor subit. N-am omorât pe nimeni la viață mea și nici nu mi doresc să fiu omorât.
Fiul: dacă la urgență nu mi-l ia, ce să fac cu el?
Nora: fa ce vrei! Aici în casă nu- l mai aduci.
Fiul: dar cum mă duc eu la urgență cu sacul cu hainele de înmormântare? La psihiatrie a mai fost, nu-l mai prime’. Ca nu-i nebun!
Apoi, m-au dus la o bătrână de 94 de ani din sat. Când m-a văzut baba, a zis; ce mă fac cu tine? Am început să plângem împreună.
Doamna: ce să fac cu tine? Unde să te pun? Îi ședea la mine-n bucătărie.
Bunicu: na, bine, am plâns și eu și ea...
Ușor nu mi-a fost... acum că v- am întâlni pe voi, totul e altfel. Mulțumesc lui DUMNEZEU că m-a ținut în viață, să vă pot cunoaște. DUMNEZEU să vă binecuvânteze pe toți din această asociație !
Nu e ușor să citim astfel de povești, cu atât mai mult să le trăim, să le auzim, să vedem cum omul din fața noastră suspină spunând aceste lucruri. Dar totuși, făcând un bine, eliberându-se emoțional...
El e bunicul cu acte în regulă a acestei asociații! DUMNEZEU ne-a binecuvântat zâmbetul lui.
Alături de el, de bunica pe care o găzduim, fetițele cu a lor mama și a unei tinere cu istorisire nu tocmai ușoară, încercăm să înaintăm cu pași mici. Nu-i ușor și știm că nu o sa fie, însă am învățat că lucrurile dificile aduc satisfacții mai mari. Pentru a face pași mari, avem nevoie de susținerea voastră. De aceea vom atașa în această descriere modalitățile prin care o puteți face.